Category Archives: Ελληνικά

σελήνη, φεγγάρι – Ελληνικά – Word of the Day (2017-12-03)

Σελήνη

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού. Λέγεται επίσης και «Φεγγάρι» στη δημοτική γλώσσα, λιγότερο επίσημα ή ποιητικά. Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή είναι και το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα. Εξαιτίας αυτής της εγγύτητας, η Σελήνη ασκεί ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη (παλιρροϊκή αλληλεπίδραση), προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της.

Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι 384.403 χιλιόμετρα (παρατηρείται ότι αυτή η απόσταση αυξάνεται κατά περίπου 0,32 εκατοστά το μήνα και αυτό συμβαίνει λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων). Η διάμετρος της σελήνης είναι 3.476 χιλιόμετρα (περίπου το 1/4 της γήινης). Η βαρύτητα στην επιφάνεια της Σελήνης είναι σε ένταση το 1/6 περίπου αυτής της Γης. Περιστρέφεται στον ελαφρώς κεκλιμένο άξονά της σε 27 ημέρες 7 ώρες και 43 λεπτά, ακριβώς στον ίδιο χρόνο που διαρκεί η τροχιακή περιφορά της γύρω από τη Γη. Αυτός ο συντονισμός είναι και ο λόγος που από τη Γη είναι ορατή μόνο η μια πλευρά της Σελήνης, η οποία χαρακτηρίζεται από σκοτεινές ηφαιστειακές θάλασσες οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στα λαμπρά υψίπεδα και τους κρατήρες. Αν και φαίνεται λαμπρή, στην πραγματικότητα, η επιφάνεια της Σελήνης είναι αρκετά σκοτεινή, με ανακλαστικότητα παρόμοια με αυτή της ασφάλτου.

Ανάλογα με τη θέση του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης, διαφορετικό τμήμα της Σελήνης φαίνεται να φωτίζεται, δημιουργώντας τις φάσεις της Σελήνης. Οι εκλείψεις Ηλίου προκαλούνται από τη Σελήνη, όταν αυτή περνά φαινομενικά μπροστά από το Ήλιο, σκιάζοντας μέρος της Γης, αντίθετα με τις εκλείψεις Σελήνης που προκαλούνται ομοίως από τον πλανήτη Γη. Λόγω της λαμπρότητας και των τακτικών της φάσεων, η Σελήνη έχει σημαντικό πολιτιστικό ρόλο από την αρχαιότητα.

Το πρόγραμμα Λούνα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν το πρώτο το οποίο έφτασε στη Σελήνη με μη επανδρωμένη διαστημοσυσκευή το 1959. Το αμερικανικό πρόγραμμα Απόλλο, της ΝΑΣΑ, είναι μέχρι σήμερα το μόνο το οποίο έχει στείλει επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, αρχίζοντας με το Απόλλο 8 το 1968, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, ενώ έξι αποστολές προσεληνώθηκαν την περίοδο 1969 – 1972, αρχίζοντας με τον Απόλλων 11. Μετά το Απόλλων 17 το φεγγάρι έχουν επισκεφτεί μόνο μη επανδρωμένες αποστολές.

Ελληνικά – 2017-07-23

Match the columns:

ΕλληνικάEnglish
Πόσο μικρό είναι το λουλούδι; How small is the flower?
Πώς είναι αυτός; Why don’t you eat an apple?
Πόσο νόστιμο είναι το παγωτό; Whose coffee is this?
Πώς είναι τα αγόρια; How are the boys?
Πού είναι οι κάλτσες; How tasty is the ice cream?
Η απάντηση είναι όχι. The answer is no.
Ποιανής είναι αυτός ο καφές; Where are the socks?
Γιατί δεν τρως ένα μήλο; And when?
Και πότε; How is he?
Correct answers:
ΕλληνικάEnglish
Πόσο μικρό είναι το λουλούδι;How small is the flower?
Πώς είναι αυτός;How is he?
Πόσο νόστιμο είναι το παγωτό;How tasty is the ice cream?
Πώς είναι τα αγόρια;How are the boys?
Πού είναι οι κάλτσες;Where are the socks?
Η απάντηση είναι όχι.The answer is no.
Ποιανής είναι αυτός ο καφές;Whose coffee is this?
Γιατί δεν τρως ένα μήλο;Why don’t you eat an apple?
Και πότε;And when?
->Click here to check your answers!<-

Ελληνικά – 2017-07-15

Match the columns:

ΕλληνικάEnglish
Πού είναι τα παπούτσια; Whose bear is this?
Πού είναι η οδοντόβουρτσα; When do you have lunch?
Μου αρέσει το πουκάμισο που πήρες. The trousers don’t have pockets.
Το παντελόνι δεν έχει τσέπες. Where are the shoes?
Πόσο; How much?
Ποιανής είναι αυτός ο καφές; Where is the toothbrush?
Πότε τρως μεσημεριανό; Whose coffee is this?
Ποιανού είναι αυτή η αρκούδα; I like the shirt that you bought.
Τι διαβάζουν τα παιδιά; What are the children reading?
Correct answers:
ΕλληνικάEnglish
Πού είναι τα παπούτσια;Where are the shoes?
Πού είναι η οδοντόβουρτσα;Where is the toothbrush?
Μου αρέσει το πουκάμισο που πήρες.I like the shirt that you bought.
Το παντελόνι δεν έχει τσέπες.The trousers don’t have pockets.
Πόσο;How much?
Ποιανής είναι αυτός ο καφές;Whose coffee is this?
Πότε τρως μεσημεριανό;When do you have lunch?
Ποιανού είναι αυτή η αρκούδα;Whose bear is this?
Τι διαβάζουν τα παιδιά;What are the children reading?
->Click here to check your answers!<-

Ελληνικά – 2017-07-10

Match the columns:

ΕλληνικάEnglish
Ποια είναι η διεύθυνσή σου; Translation: How are the boys?
Τι γάτα είναι; What kind of cat is it?
Τι άνθρωπος είναι; What is your address?
Τι δουλειά κάνεις; What is your job?
Ποια είναι η δουλειά σου; What is your job?
Γιατί όχι; What kind of man is he?
Πώς είναι τα αγόρια; Why not?
Ποια είναι η απάντηση; What is the answer?
Correct answers:
ΕλληνικάEnglish
Ποια είναι η διεύθυνσή σου;What is your address?
Τι γάτα είναι;What kind of cat is it?
Τι άνθρωπος είναι;What kind of man is he?
Τι δουλειά κάνεις;What is your job?
Ποια είναι η δουλειά σου;What is your job?
Γιατί όχι;Why not?
Πώς είναι τα αγόρια;Translation: How are the boys?
Ποια είναι η απάντηση;What is the answer?
->Click here to check your answers!<-

Ελληνικά – 2017-06-25

Από το Duolingo:

Match the columns:

EnglishΕλληνικά
I want a steak. Το ροδάκινο είναι ένα νόστιμο φρούτο.
The tomato and the cucumber. Θέλω μία μπριζόλα.
The hot dog has ketchup. Η τομάτα και το αγγούρι.
We have food and water. Δεν τρώω κρέας, είμαι χορτοφάγος.
The peach is a delicious fruit. Το λουκάνικο έχει κέτσαπ.
I don’t eat meat, I am a vegetarian. Έχουμε τροφή και νερό.
Correct answers:
EnglishΕλληνικά
I want a steak.Θέλω μία μπριζόλα.
The tomato and the cucumber.Η τομάτα και το αγγούρι.
The hot dog has ketchup.Το λουκάνικο έχει κέτσαπ.
We have food and water.Έχουμε τροφή και νερό.
The peach is a delicious fruit.Το ροδάκινο είναι ένα νόστιμο φρούτο.
I don’t eat meat, I am a vegetarian.Δεν τρώω κρέας, είμαι χορτοφάγος.
->Click here to check your answers!<-

Ελληνικά – 2017-06-19

Από το Duolingo:

Match the columns:

EnglishΕλληνικά
This is my steak. Το αγόρι τρώει ένα παγωτό.
Ice cream is sweet. Ο χυμός ροδάκινο.
The boy is eating a hot dog. Η σαλάτα έχει αγγούρι.
The salad has cucumber. Το παγωτό είναι γλυκό.
The peach juice. Εγώ είμαι χορτοφάγος.
I am a vegetarian. Το αγόρι τρώει ένα λουκάνικο.
The boy is eating an ice cream. Αυτή είναι η μπριζόλα μου.
Correct answers:
EnglishΕλληνικά
This is my steak.Αυτή είναι η μπριζόλα μου.
Ice cream is sweet.Το παγωτό είναι γλυκό.
The boy is eating a hot dog.Το αγόρι τρώει ένα λουκάνικο.
The salad has cucumber.Η σαλάτα έχει αγγούρι.
The peach juice.Ο χυμός ροδάκινο.
I am a vegetarian.Εγώ είμαι χορτοφάγος.
The boy is eating an ice cream.Το αγόρι τρώει ένα παγωτό.
->Click here to check your answers!<-

Ελληνικά – 2017-06-10

Από το Duolingo:

Translate to Ελληνικά:

1. My chocolate

Correct answers:
Η σοκολάτα μου; Η σοκολατα μου; I sokolata mou

2. The cherry tea.

Correct answers:
Το τσάι κεράσι.; Το τσαι κερασι; To tsai kerasi

3. My food.

Correct answers:
Η τροφή μου.; Η τροφη μου.; I trofi mou

4. The chocolate ice cream.

Correct answers:
Το παγωτό σοκολάτα.; Το παγωτο σοκολατα.; To fagito sokolata

5. The grape & the cherry.

Correct answers:
Το σταφύλι και το κεράσι.; Το σταφυλι και το κερασι.; To stafyli kai to kerasi

->Click here to check your answers!<-

Ελληνικά – 2017-05-29

Από το Duolingo:

Match the Columns:

ΕλληνικάEnglish
ψωμί dish, plate
τυρί water
τομάτα, ντομάτα cucumber
αγγούρι suvlaki
κρεμμύδι salad
σαλάτα spoon
φαγητό onion
σουβλάκι, καλαμάκι beer
γύρος gyros
κουτάλι wine
μαχαίρι fork
πιρούνι a glass of
πιάτο ouzo
καλή όρεξη cheese
ένα ποτήρι bon appetit
νερό bread
κρασί food
μπίρα, μπύρα knife
ούζο tomato
Correct answers:
ΕλληνικάEnglish
ψωμίbread
τυρίcheese
τομάτα, ντομάταtomato
αγγούριcucumber
κρεμμύδιonion
σαλάταsalad
φαγητόfood
σουβλάκι, καλαμάκιsuvlaki
γύροςgyros
κουτάλιspoon
μαχαίριknife
πιρούνιfork
πιάτοdish, plate
καλή όρεξηbon appetit
ένα ποτήριa glass of
νερόwater
κρασίwine
μπίρα, μπύραbeer
ούζοouzo
->Click here to check your answers!<-

Ελληνικά – 2016-09-10

From Duolingo:

  • Μου αρέσει το κουτάβι.I like the puppy.
  • Εγώ βρίσκω ένα πορτοκάλι και το παίρνω. I find an orange and I take it.
  • Αγγίζω το πουκάμισο.I touch the shirt.
  • Εγώ πηγαίνω. I am going.
  • Ξέρω και σου δείχνω.I know & I show you.
  • Εγώ παίζω και το παιδί τρώει. I play and the child eats.
  • Ο σκύλος περπατά . – The dog is walking.
  • Τα παιδιά δεν πηγαίνουν. The children do not go.
  • Η γυναίκα μάς πληρώνει.The woman pays us.
  • Δεν περπατώ. I’m not walking.
  • Εγώ σχεδιάζω το καπέλο. I am designing the hat.
  • Ο άνδρας πληρώνει. The man pays.