Category Archives: Indo-European

Deutsch – 2017-10-08

Aus Tatoeba:

  • Wir übernachteten in einem preiswerten Hotel.We spent the night in a cheap hotel.
  • Ich muss wieder die Scheibenwischergummi auswechseln.I have to replace the windscreen wiper rubber again.
  • Das ist eine billige Ausrede. – That’s a cheap excuse.
  • Die Scheibenwischerblätter für mein Auto sind sehr teuer.The wiper blades for my car are very expensive.

Čeština – 2017-10-07

Translate these sentences:

1. Vaši dívku známe.

Correct answer:
We know your girl.

2. Potřebuju vašeho koně.

Correct answer:
I need your horse.

3. Ten cukr je pro našeho koně.

Correct answer:
That sugar is for our horse.

4. Ta osoba váš stroj neslyší.

Correct answers:
That person does not hear your machine.; That person doesn’t hear your machine.

5. Já vašeho chlapce znám.

Correct answer:
I know your boy.

6. Čeká na naše chlapce nebo na vaše?

Correct answers:
Is she waiting for our boys or for yours?; Is she waiting for our boys or yours?

7. Naše děvče znáte?

Correct answer:
Do you know our girl?

8. Neznám jejich jména.

Correct answers:
I don’t know their names.; I do not know their names.; I don’t know their name.; I do not know their name.

9. Ten osel je jeho.

Correct answer:
The donkey is his.

10. My jsme jejich děti.

Correct answers:
We are their kids.; We are their children.

->Click here to check your answers!<-

Shqip – 2017-10-03

Match the columns in Shqip and English:

Shqip|English

ShqipEnglish
A ka pije të mjaftueshme për festën? My father is 42.
Po, ka shumë gjëra. You should not buy those ugly clothes.
Jo, dikush duhet të sjellë birrë nga dyqani. What time does the movie start?
Sa kohë fillon filmi? How much is this car going to cost?
Filmi nuk fillon herët. Are there enough drinks for the party?
Filmi fillon në orën dhjetë. How old is your father?
Cila dhuratë duhet të blej për nënën time? You should buy that beautiful ring for your mother.
Duhet ta blesh atë unazë të bukur për nënën tënde. The movie does not start early.
Ju nuk duhet të blini ato rroba të shëmtuara. The movie does start at 10pm.
Sa vjeç është babai juaj? Which present should I buy for my mother?
Babai im nuk është shumë i vjetër. My father is not very old.
Babai im është dyzet e nëntë vjeç. It is going to be a present from the company.
Sa do të kushtojë kjo veturë? Yes, there is plenty of everything.
Nuk do të kushtojë asgjë. No, someone must bring some beer from the store.
Ajo do të jetë dhuratë nga kompania. It is not going to cost anything.
Correct answers:
ShqipEnglish
A ka pije të mjaftueshme për festën? Are there enough drinks for the party?
Po, ka shumë gjëra. Yes, there is plenty of everything.
Jo, dikush duhet të sjellë birrë nga dyqani. No, someone must bring some beer from the store.
Sa kohë fillon filmi? What time does the movie start?
Filmi nuk fillon herët. The movie does not start early.
Filmi fillon në orën dhjetë. The movie does start at 10pm.
Cila dhuratë duhet të blej për nënën time? Which present should I buy for my mother?
Duhet ta blesh atë unazë të bukur për nënën tënde. You should buy that beautiful ring for your mother.
Ju nuk duhet të blini ato rroba të shëmtuara. You should not buy those ugly clothes.
Sa vjeç është babai juaj? How old is your father?
Babai im nuk është shumë i vjetër. My father is not very old.
Babai im është dyzet e nëntë vjeç. My father is 42.
Sa do të kushtojë kjo veturë? How much is this car going to cost?
Nuk do të kushtojë asgjë. It is not going to cost anything.
Ajo do të jetë dhuratë nga kompania. It is going to be a present from the company.
->Click here to check your answers!<-

Cymraeg – 2017-09-29

Match each Cymraeg word with its English equivalent:

CymraegEnglish
cot law shirt
crys socks
tei raincoat
crys t gloves
gwregys hat
crys chwys t shirt
trowsus belt
esgidiau jeans
menig trousers, pants
sanau sweatshirt
esgidiau rhedeg shoes
teits tie
jîns running shoes
het tights
Correct answers:
CymraegEnglish
cot lawraincoat
crysshirt
teitie
crys tt shirt
gwregysbelt
crys chwyssweatshirt
trowsustrousers, pants
esgidiaushoes
meniggloves
sanausocks
esgidiau rhedegrunning shoes
teitstights
jînsjeans
hethat
crysshirt
->Click here to check your answers!<-

Ἑλληνική – 2017-09-21

From Wikipedia:

  • ἡδέως ἂν λάβοιμι, εἰ διδοίη.I would gladly take, if he were to give.
  • εἶπεν ὅτι θῦσαί τι βούλοιτο.He said that he wished to make a sacrifice.
  • ἐθήρευεν, ὁπότε γυμνάσαι βούλοιτο ἑαυτόν.He used to hunt, whenever he wished to take exercise.
  • ὃ μὴ γένοιτο.Which may it not happen!
  • ἐκάλεσε γάρ τις αὐτὸν ὅπως ἴδοι τὰ ἱερά.Someone had summoned him so that he could see the sacrificial entrails.
  • ἔδεισαν οἱ Ἕλληνες αὐτὸν μὴ τύραννος γένοιτο.The Greeks were afraid of him in case he might become a tyrant.

Čeština – 2017-09-20

Od Duolingo:

  • Vaši dívku známe.We know your girl.
  • Potřebuju vašeho koně.I need your horse.
  • Ten cukr je pro našeho koně.That sugar is for our horse.
  • Ta osoba váš stroj neslyší.That person does not hear your machine.
  • Já vašeho chlapce znám.I know your boy.
  • Čeká na naše chlapce nebo na vaše?Is she waiting for our boys or for yours?
  • Naše děvče znáte?Do you know our girl?
  • Neznám jejich jména.I don’t know their names.
  • Ten osel je jeho.The donkey is his.
  • My jsme jejich děti.We are their kids.
  • Jeho ženu neznám.I do not know his wife.
  • Chci jejich starý hrad.I want their old castle.
  • Ne, neznám jejich muže.No , I do not know their husbands.
  • Hledá svoje děti.He is looking for his kids.
  • Máš svoji kočku.You have your cat.
  • Piju svůj čaj.I drink my tea.
  • Mám svého muže.I have my husband.
  • František a Kateřina mají rádi svá jména.Frantisek and Katerina like their names.
  • Jeho žena chce svůj hrad.His wife wants her castle.
  • Staráme se o své děti.We take care of our kids.
  • Svou ženu potřebuju.I need my wife.